Fredagsmys!

Nu är huset rent och fint:) har hunnit massor idag! Valparna är besiktigade och Storm flyttar i morgon😥.konstigt är det fast man vet art den dagen kommer blir det lite sorgligt ändå!




Gubben kom hem efter jobbet och hjälpte till med städningen. Snart är det dags för Cornelia att åka till kung fu träningen, och jag ska ner till Ica och handla till middagen och fredagsmyset!


Ser fram emot ett glas vin, ner kurad i soffan:)

Valpar

Nu är de stora och ska flytta hemifrån! Vad fort åtta veckor går. Och det blev underbara valpar trots att det inte var planerat. Zita ska inte få fler valpar, så det blir till att kastrera Linus:) idag blev det klart vart Storm ska bo, kimstad så flytten blir inte lång. Snö ska däremot ända till Ludvika, en bra bit bort!

Jag har kontakt med nästan alla valparna som är födda här. Kräver inte en intensiv kontakt men en liten hälsning då och då:) det är bara två som jag inte vet hur de har det:(


Har faktiskt lite roliga saker att se fram emot den närmsta tiden och måste nog börja förändra hur jag tänker för att må bättre! Så dags att släppa massa ångest och fokusera på det som är bra! Vilket pepptalk ?! 


Ny dag imorgon och nya tag med en mer positiv inställning! Får väl se hur det går😜

Vad har hänt?

Jag känner inte igen mig själv....
Även andra i min omgivning undrar varför jag är förändrad.?.. Jag vet inte varför eller hur jag blev så trött eller varför mina känslor svänger som de gör!
Vägrar tro att det beror på sömnbrist eller på att jag har gör mycket omkring mig. Det har nämligen inte förändrats de sista tjugo åren. Och nej jag är inte på väg i väggen. Jag tänker nog bara för mycket?




Just nu sitter jag och fryser i bilen, väntar på att Matilda ska sluta jobbet! Gud vad kallt det blir snabbt i bilen. Imorgon har jag vara en lektion och den är vid lunch. Sedan helg!! Dock utsn gubben som jobbar 12 timmars helg:( frågan är vad jag och barnen ska hitta på förutsatt att Clara är frisk?



Storm har fortfarande inte hittat ett nytt hem! Visst är han söt?

Maktlöshet

Är det något jag avskyr så är känslan av maktlöshet, väldigt högt upp på listan! Jag har kontrollbehov och att inte kunna påverka saker som händer runt mig är så frustrerande! Det tar på min energi, som är en bristvara hos mig just nu.




Jag försöker att finns för de som behöver mig men det är inte alltid lätt! Att inte lägga sig i är inte ett alternativ för mig. Även om jag inte vet allt och kan allt vill jag göra vad jag kan för de som behöver mig.

Men om man inte blir insläppt... Om någon byggt en hög mur runt sig och litar inte på någon, hur gör man då?


Tänk om man kunde se in i framtiden och förebygga allt ont i världen och skydda de man älskar, både vänner och familj. Istället för att laga spillror och lappa ihop de skärvor man kan skrapa ihop.




Många människor tänker bara på sig själva och ser bara allt ur sitt perspektiv. Att känna sympati och empati istället bara se sitt eget lidande, skapar bara mer smärta hos alla!

Ingen kan eller ska ändra sig för andras skull, utan förändringar gör msn för sin egen skull. Om någon vägrar acceptera den man är, får man gå vidare tills man hittar en person som älskar den man är. 




Och det finns någon till alla, en del tar bara längre tid hitta!!

Ont!

Jag tycker att smärta i själen är den hemskaste av de smärtor man kan uppleva! Varför kan man inte bara släppa allt som hänt och gå vidare istället för att grävs mer i det förflutna? Lögner och att göra andra besvikna finns det inga ursäkter för och om man inte vill glömma och förlåta, sluta att bry er istället. Inget ursäktar att man beter sig lika illa tillbaka!

Om man inte tycker om någon och inte heller längre vill vara vänner, gå vidare och bry er inte om varandra! Sluta ta upp saker som hänt, sluta göra varandra illa! Man är inte en bättre människa än den som först gjorde fel om man fortsätter att såra tillbaka.

Alla borde tänka sig för två gånger innan man säger eller gör något i ilska! Det är en gorm av mobbing även om man står för vad man säger! Skitsnack är det med även om man står för vad man säger! Vänner pratar med varandra inte om varandra och ska man föregå med gott exempel och vara vuxen är det bara att inse att det är sällan en persons  fel att det uppstår konflikter!

Om detta inte snart tar slut måste vi vuxna lägga oss i på ett mer involverat sätt och ta vårt ansvar för att ingen ska behöva gå och må dåligt! Just nu är situationen alla mot en.... Var är det vuxna sättet i det?

Tisdagskväll

Har varit på en uppfriskande promenad! Verkligen uppskattat av hundarna som for omkring som snömonster:)
Är riktigt pigg ikväll, skönt att jag kunde sova ut idag. Barnen verkar däremot lite hängiga och kvällen innehöll mycket tårar.


Ta kort på mig!! Mamma ta kort på mig!!! Tänk om man skälv kunde älska att fastna på bild som Clara gör:)
Har börjat måla lite olika renoverings projekt idag, äntligen ska jag säga eftersom det var evigheter sen jag köpte dem. Men som vanligt har även de här projekten legat på is. Har fler projekt än tid.



Hjälp :)

Jag har sovit massor:) så skönt! Har faktiskt inte kommit igång än och slöar ihop med lilla sjuka Clara. Skulle behöva sätta igång med att läsa lite romaner, men det hinns väl med så småningom:) känner mig lite lagom lat idag! Men lite har jag planerat att hinna under dagen.



Mina fiskar behöver få fint i akvariumet, de börjar bli stora och slutar ner därefter! Jag tycker att det är avslappnande att ha akvarium. Att sitta och titta på när de knappt rör sig:) scalarer är inte så pigga på att förflytta sig...





En lektion i skolan idag, en stor kontrast mot måndagens långa dag. 
Igår satt jag och tittade på familjen annorlunda, jag tycker att familjen med 12 barn verkar vara en underbar och kärleksfull familj, men hjälp var får de allt sitt tålamod ifrån. Man inser att även de säkert får psykbryt när kameran är avstängd, men ändå! Samtidigt är det lite komiskt för om denna serie gjorts för 150 år sedan skulle det handla om dem som valt att bara ha två barn:)

Vi har haft otur i år och för första gången har mina barn fått löss, vi är äntligen av med dem, men eftersom så många föräldrar struntar i luskammningen har de gått runt bland barnen länge! Tänk då på de som har tolv st att behandla och kamma! Jag tyckte att det var jobbit med de tre som drabbats i omgångar! All extra tvätt och allt lus schampo!!

Vi är så nöjda med våra fem döttrar och jag vill inte ha fler barn nu. Jag har hemska graviditeter och mår extremt dåligt efter förlossningarna. Tur är väl det annars hade nog vi varit med i programmet med:)





Framtid

Har idag haft tid att grubbla eftersom jag haft flera håltimmar:) har även suttit och diskuterat med olika personer om deras framtidsplaner. Jag börjar känna mig säkrare och mer trygg i mitt val till hösten:) lärare är ett yrke jag alltid sagt att jag absolut inte kan tänka mig, men som alla som känner mig väl, så vet ni  att jag ständigt ändrar mig. En kvinnas rätt! Tror jag:)



Bilden har absolut inget med innehållet i bloggen att göra men visst är de söta!!


Jag är motiverad och har ett mål, något som många inte verkar ha. Det måste vara svårt att fokusera och prestera om man inte har ett mål.




Jag sitter här och nästan somnar, Gud så trött jag är! Hoppas att jag kan sova ut i morgon. Clara har haft feber men mår visst lite bättre nu. Vi ha verkligen tur och varken barnen eller vi är sjuka ofta!  Vi kan vara  lite hängiga, mer inte 
riktigt sjuka. Jag behöver verkligen ny energi, kroppen och knoppen börjar protestera mot vad jag utsätter den för...
Jag ser och känner mig sliten. Men hur tar man sig ur detta ekorre hjul? Var sitter bromsen? Låter så lätt att man ska varva ner och tänka på sig själv. Jag tänker alltid att det blir lugnare i morgon eller nästa vecka, men det blir aldrig så! Jag tror att jag kommer att fortsätta som jag gör tills jag kollapsar. Att kunna koppla av är ju inte mitt starka kort!! Däremot njuter jag av livet och är absolut inte bitter över att mitt liv ser ut som det gör. Jag har ju själv valt mitt liv och allt som det innebär och vill inte byta bort det för något lugnare:)

Jag är en stressad klant:)

Har inte lagt in inlägg på ett par dagar nu.... Mitt liv går på snabb spolning och jag har inte hunnit andas på hela helgen:( först nu ikväll vid 22.00 hann jag ägna mig åt mig själv, fast jag verkligen skulle behövt sova. Men att lägga sig när man är så uppe i varv är inte möjligt, så jag spenderade ett par timmar åt att fixa håret och naglarna.



Lördagen började för mig vid 11 tiden eftersom jag jobbat natten. Tog två av barnen och for in till stan för att köpa två presenter som Milina behövde till söndagens två barnkalas hon var bjuden till. Dessutom tänkte jag passa på att handla mat, för på kvällen skulle vi få matgäster:) inte så bra ide eftersom det var löningshelg och vi var definitivt inte de ända på Maxi! Hade en suveränt trevlig kväll med mat och prat med våra vänner. Tiden går fort när man har roligt och vi kom i säng vid 3!!!! 

Upp och hoppa på söndagsmorgonen. Första barnkalaset på busfabriken började kl 11. Under tiden kalaset var så fick jag spendera tid med Mirre. Vi handlade kläder till henne för julklappspengarna. Och hon hittade en hel del! Det är inte ofta som hon ger mig så många timmar och jag uppskattar verkligen att hon vill vara med mig! På vägen hem åt vi på Mc Donalds.






Så var det dags för kalas nummer två för Milina. Efter jag lämnat henne åkte jag till Ica för att fixa lite till fikat. Vi är några tjejor som ska åka på kryssning utemat barn och män! Men naturligtvis klantade jag till det och jag betalade för oss alla för att sen inse att erbjudandet inte gällde datumet vi bestämt. Så nu får vi se om det som jobbar det datumet kan få ledigt:(

En till natt

Snart är det dags att jobba igen. Natten som va, var svinkall och jag hoppas att det är några grader varmare inatt! Än så länge ser det lovande ut:) 10 grader varmare än igår!


Rätt folktomt på nätterna, ett par bilar och ett par rådjur var allt jag så igår natt,



Längtan efter vår och värme blir starkare och starkare. Och att vi går mot ljusare tider märks på att dagarna blir längre för varje dag. Denna helg ska spenderas med vänner och inte så många måsten:) god mat och trevligt sällskap ger energi!

Förlåtelse och bekräftelse!

I större delen av mitt liv har jag grubblat och filosoferat över varför olika personer beter sig och agerar som de gör. Jag vill gärna tro att man inte vill göra andra illa på flit, även om det med förekommer. Varför är det omöjligt att göra vissa nöjda? Och varför anser en del sig ha rätt till att göra andra illa på flit? Oberoende på vad man gjort eller sagt eller även för den del, planerar så får man bara kritik och inget stöd. Hur blir en person så negativ och hur mår sånna personer innerst inne?




Så har vi de som aldrig släpper något och förlåter, utan ger kommentarer som sårar och rättigfärdigar det med att de själva blivit sårade.... Vad försöker man bevisa då? Att man är lika elak som den som sårat en? Om någon ber om förlåt och inte blir förlåten, har den som inte förlåter rätt att fortsätta älta det som hänt? 




Vad krävs för att man ska kunna gå vidare och slippa ha ångest när man bett om ursäkt men inte blir förlåten? Och vem har rätt att dömma någon för all framtid, även om personen bett om ursäkt! Om man inte kan glömma och förlåta kanske det är bättre att bryta all kontakt och sluta försöka såra den andra mer?

Har själv tagit pauser från människor som får mig att må dåligt! Jag vet att många av mina val inte varit genomtänkta alla gånger men trots att det är jag själv som får betala priset för mina misstag, känner andra att de måste ta upp och riktigt gnugga in salt i redan onda sår! Att alltid kämpa för att andra ska bli stolta över en, tar enormt på energin och när man aldrig får beröm för det bra man gjort, ger heller ingen sporre att försöka göra bra saker i framtiden. 




Jag tror att inte alla människor är medvetna om hur deras kommentarer sårar och att de verkligen tror att det är bara dem det är synd om. Att de jämför sitt liv och är avundsjuka på det andra har. Sedan har vi de som måste trycka ner andra för att känns att de har ett värde, det är oftast de som kalkas mobbare. Var gränsen går för att det ska klassas som mobbning är svårt men enligt mig är gränsen låg. Det räcker med att man medvetet sårar någon upprepade gånger oavsett vilken ursäkt man tror att man har som rättigfärdigar sitt beteende!

Som tur är så har jag lärt mig att sluta bry mig om alla andras problem de har med mig, många vänner har undvikits och om någon sårar mig försöker jag tänka på istället varför den här personen känner att den måste göra någon annan illa för att själv må bra!

Det är inte lätt och tyvärr tar jag åt mig saker jag inte förtjänar, men jag har lärt mig att gå vidare och förebygga att det ska hända igen. För att vara min vän måste man förtjäna det:) och de dom gör det får en sann vän tillbaka:)

Sårad?

Har tänkt på senaste tiden hur lätt jag blir sårad. Det kan vara en blick eller bara en ointresserad grimas. Nått litet som får mig att tappa fotfästet. Kommentarer som kanske inte alls är illa menade, men som bränner som eld i bröstet på mig. Har jättesvårt att släppa sånt och kan fundera i evighet på vad personen menade och varför det blev så. Ingen är elak och jag tror inte att de vet att de gör mig illa! För trots att jag blir ledsen vet jag att de inte skulle göra mig illa med flit! Mitt självförtroende har växt massor sista året, men just den här biten har stått still sen jag var liten. Jag läser in massa som inte finns eller sägs.


Jag beskrivs som mycket social och orädd i sociala situationer, vilket delvis inte stämmer alls! Jag avskyr nya situationer och att lära känna nya människor. Känner mig hemskt obekväm då! Förr hindrade det mig mycket mer, men nu pressar jag mig mer. Jag älskar att umgås med mina vänner och på det sättet är jag social:)



Min panikångest dyker mer och mer sällan upp, även om jag ibland känner att det är nära en attack. Jag har under åren lärt mig att kontrollera attackerna och vet hur jag ska göra. 

Tänk om jag sårar andra omedvetet? Hoppas verkligen att de vågar berätta det för mig..något jag inte klarar av är att andra är arga på mig. Vill så gärna vara älskad av allt och alla:) man kan inte vara det, det vet jag men det är mitt mål. 

Vinter



Idag har det varit en underbar vinterdag och Matilda passade på att ta en promenad med ett par av hundarna till sjön idag. Så tog hon lite kort också:)
Just nu känns livet lättare även om det hela tiden händer saker som får en att se rött!
Min syster satt på bussen idag och hörde några av min dotters " vänner" prata massa skit om henne. Två av dessa sa mindre och de tredje som av anledningar jag inte tänker nämna för jag vill inte hänga ut henne, borde tänka sig för innan hon säger sånna saker. Och att ventilera offentligt på bussen är ju inte speciellt smart! Att allt man säger får konsekvenser borde man i deras ålder förstå.... De två mindre aktiva skitpratarna har hört av sig till min dotter och de har pratat om vad som hänt och det ska de ha beröm för! Modigt att stå för vad som hänt och sagts. Jag vet att min dotter inte alltid är den lättaste att vara vän med jämt, men dessa två är personer jag tycker om och uppskattar att de finns i hennes liv. Det var nog därför jag reagerade starkt på vad som sagts och det sårade även mig. Även de tredje tjejen har pratat med dottern men, ja det är som det är:(

Något roligare igen pulkabacken!





Trots att mina barn är som jag och avskyr kyla uppsökas pulkaåkningen massor!  Och som tur är kom det lite snö även i år:)

Privatliv på nätet

Så var jag äntligen hemma, har långdagar på måndagar på skolan 8.10-20.00. Så åkte jag förbi affären på vägen hem och inhandlade lite gott:) passade på att hyra en film med, har sovmorgon i morgon😊




Sista lektionen idag handlade om vad man kan hitta om man söker på sitt namn på Google. Ja jag är inte ensam om mitt namn så det var inte lätt att hitta något dom handlade om mig:) en bild som varit publicerat i Folkbladet dök upp och inte mycket mer. När jag kollade mitt namn som ogift dök några bilder upp från NT när barnen föds. Annars var det inte mer än eniro och hitta som jag fann uppgifter om mig,




Nu började diskutioner om hur mycket man vill att andra ska kunna ta reda på och vad man inte vill ska finnas på nätet. Jag personligen är nog inte så privat, då skulle jag inte blogga om
Mitt liv. Visst finns det saker jag håller inom mig som bara jag och min familj får veta, men bestämmer själv vad jag berättar eller inte!

Klart!

Tänkte visa lite hur det blev hemma hos oss efter ommöbleringen! Tagit korten med mobilen så färger och bilderna gör inte riktigt rummen rättvisa:)

Vårt sovrum tidigare Mirres/ barnens tv rum.





Barnens nya tv rum med Claras lekhörn.




Mirres nya rum som tidigare var Claras rum.






Blev nöjd och det blev de andra berörda i familjen med!

Det är så jag är!

Min man ler och skrattar lite när jag berättar hur skönt det känns i kroppen när jag har gjort allt jag vill. Vi är så olika just när det gäller hur mycket städat som är viktigt ! När jag träffade Micke var jag mycket mer extrem, pedant än vad jag är idag, jag har taggat ner massor;) Micke däremot tycker inte att städning är högt prioriterat utan han kan njuta av livet även om det ser ut som en jordbävning runt honom. Ibland önskar jag att jag med kunde det, men så enkelt är det inte!




Han vet hur viktigt det är för mig med ordning och reda och hjälper mig så jag kan få ro i kroppen. Att man kan vara så olika och ändå fungera så bra ihop:)

Mina inlägg den sista tiden har varit urtråkiga, bara massor av städ/ ommöbleringen och jobb, men så har mina dagar varit och nu hoppas jag på en förändring! Alla som har familj eller för all del är utan familj måste göra det där med städ, tvätt, matlagning och jobba med för all del. Men när jag är uppe i något som ger mig massor av stress i kroppen blir jag helt fixerad av att få återställa ordningen omkring mig. Jag är övertygad om att jag inte gör mer än någon annan eller bättre och absolut inte att jag är duktigare eller bättre än någon annan!!



Jag skriver inte om vad jag gör om dagarna för att någon ska tycka synd om eller för att få empati. När det inte är som jag vill blir jag fixerad och jag skriver alltid om vad jag tänker på, både glädje, bekymmer, olust.


Samma sak händer i skolan, jag vill prestera mer än vad som är rimligt. Och det skapar stress. Önskar att jag kunde bara släppa alla krav jag har på mig själv, men mina brister gör ju att jag är den jag är och jag är trots allt nöjd med mig själv. Har hört att man med ålder blir mer trygg med sig själv och det stämmer definitivt för mig. Jag är lugnare och tryggare i mitt själv och mitt självförtroende växer hela tiden.

Har alltid haft ett uruselt självförtroende och varit en rädd och osäker person men idag är jag mer självsäker och självständig än vad jag någonsin varit och mycket av det har jag min underbara man att tacka för:)
Men visst dyker negativa tankar upp lite då och då! Och med min panikångest så dyker jag djup ibland i djupet men kommer alltid upp till ytan igen! 



Mitt liv är långt från perfekt och jag vill absolut inte visa upp ett låtsats liv, utan jag delar med mig av både ont och gott!!

Så ja!

Äntligen klar, eller inte riktigt men det är bara lite piffing kvar nu:) fötterna och föresten hela kroppen värker men Gud så skönt att detta projekt är klart! Bra blev det med:)

Tänkte visa mitt lyxåk som jag glider runt på på nätterna:)



Glider var just rätt ord för Fabian vad halt och kallt det var i natt!

Igår åt jag första semlan för i år, gott.





Nu in i duschen och sen vin och film! Det är jag värd:)

Tidsbrist och orkeslös

Guuuud! Vilken tid allt tar:( har sovit på fm, varit på skolan och skrivit diagnostiskt prov, storhandlat, och börjat plocka om i skåp och garderober men gett upp nu om att hinna bli klar idag. Söndag känns mer rimligt att ordningen är återställd här i huset!



Mina underbara godingar är fem veckor nu och börjar man se vilka olika personligheter de har så det börjar bli dags att leta efter hem till dem:)

Att jag kan köpas kanske inte överraskar många, men i dag hände det igen:) de ringde från NTM och undrade om jag kunde jobba fast jag tackat nej redan till nästa vecka. -Mmmm har ju jobbat så mycket nu och vill gärna vara lite ledig......
- Men om jag dubblar lönen kan du ta ett par dagar då?
-JA!! tar tre dagar :)
Så jag blev inte ledig nästa vecka heller:) men kosing❤️ Min tanke är att dessa pengar ska göra att vi får råd att göra nått kul med barnen, bio, bowling eller nått annat som vi annars har svårt att göra. Alla aktiviteter blir så dyra när man är många:(



Folktomt

Måste faktiskt säga att en fördel med att jobba på natten är att det är så tyst och lugnt! I natt såg jag tre bilar och fotspår i nysnön på två ställen. Dock höll jag på att krocka med cykeln när ett rådjur sprang över vägen när jag lyckats få upp lite fart. Det var andra gången som jag träffat ett rådjur på den platsen! Kanske inte det man förväntar sig mitt inne i samhället:) inte ens en katt syntes till i natt, annars brukar det finnas flera sällskapssjuka sötnosar som gärna pratar med mig.




Trots snön gick rundan bra, men höll på att cykla om kull några gånger, isfläckar och snömodd med fullastad cykel, drygt 400 tidningar väger en del, är inte det smidigaste sätt att ta sig fram på.😜

Trångt och gott om plats :)

Har idag inhandlat mina efterlängtade garderober. Men som vanligt blev det inte det vi tänkt, då vi insåg att vår takhöjd i sovrummet är lägre än i övriga rum. Så de garderober vi ville ha var sex cm för höga, de som var likadana men lägre finns inte i rätt färg. Men blev rätt nöjd ändå. Gott om förvaring blev det. Men för mig på vägen hem var det allt annat än gott om plats:)


Men det gick. Även om jag var stel när bi kom hem, lyckades vi skruva ihop allt vi köpt:) nu kliar det i fingrarna, vill plocka i ordning allt så det blir ordning och reda igen.

Tyvärr har jag inte hunnit sova innan jag snart ska iväg och cykla Blacka runt i natt men jag börjar inte skolan förren kl 12.10. Så sova gör jag imorgon! Efter skolan blir det att åka och inhandla lite mat, MEN sen, sen ska jag plocka om och städa och belöna mig med ett glas vin!

Lite av varje:)

Imorgon ska jag till ikea och köpa mina nya garderober till sovrummet! Det lär väl ta hela kvällen att montera dem, men jag bara vet att det kommer bli så bra:)

Har även fått massa småsaker gjorda idag. Sånt där som man lätt skjuter upp ni vet! Men så skönt det är när man tagit tag i alla de där grejorna:)
Åh vad snö vi fått, både på gott och ont. Bilen sladdrar omkring i snömodden, men så ljust och rent det är! Hundarna drar inte heller in lera utan bara lite snö:)





Har idag varit på BUP för ett första besök tillsammans med M. Hoppas verkligen att de kan hjälpa oss och framförallt henne! Efter besök på
BUP och NP så blir jag helt tom i huvudet. Det tar på energin med dessa besök. Och det rör upp massor av känslor. Tror att även M s känslor bubblade ibland, och det är inte lätt för henne att prata om känslor. Vi kom överens med psykologen att jag ska vara med på de första samtalen som stöd och det är nog en bra ide!




Vad allt detta kommer att resultera i vet ingen men måste tänka positivt för att orka.

Det blev en liten loppis runda idag och kom hem med lite av varje, vinglas, vägglampa, och gardiner och lite av annat.

Engelska

Vilken ångest ett ämne kan ge! Ordförståelse är helt ok men att prata engelska😁usch och fy! Men om jag måste så.....




Idag har vi möblerat färdigt, ialla fall så gott det går! Väntar på att vi ska få lite pengar så vi kan åka till ikea och köpa garderober till vårt sovrum:) sen är det klart för den här gången.


Gubben lagar mat och jag funderar på en kvällspromenad om jag kan lura med mig Matilda? Annars är ju soffan väldigt skön att vila rumpan i. Alla måsten börjar krympa och jag börjar känna ett lugn, men det kan snabbt förändras.




Det blev ett spretigt inlägg om lite allt möjligt idag:) och det beskriver nog hur allt snurrar runt i huvudet idag. Det är en sån dag när jag tänker på allt och inget!

Vänner

Jag är lyckligt lottad och har många kära vänner! Har suttit och funderat på hur olika de är när man jämför dem. Tänkte försöka beskriva några av dem och varför och vad jag uppskattar just hos dem! Nämner ingen vid namn, men hoppas att de jag beskriver känner igen sig!




En av mina vänner dök upp precis när jag förändrat mitt liv och valt att bli ensamstående mamma. En riktig partypingla som man bara inte kan ha tråkigt med. Att hon alltid finns och ställer upp när man bäst behöver henne, trots att vi inte umgås så ofta nu gör tiden. Att vi inte umgås ofta beror på att hon bor ute i bushen:) vi kan prata om det mesta och hon känner mig väl, både goda och dåliga sidor hos mig!


En annan vän jag har, litar jag fullständigt på. Hon säger alltid vad hon tycker, rak och öppen. Hon minns också allt jag glömmer vilket är en hel del:) hon har aldrig sagt eller visat att hon blir arg på mig trots att jag dubbel och trippelbokar mig. Hennes ärlighet gör att man känner sig trygg att vara med henne. Även hon ställer upp när man behöver någon. Hon brukar vara den som får lyssna på min frustration!! Mitt bollplank:)



En nyare vänskap som jag fått, är en person som jag ser upp till, en förebild i  mycket! Hon är så mild och mjuk i sitt sätt. Tror inte att jag någonsin har kört henne gnälla eller säga något ont om nån. Däremot lyssnar hon tålmodigt på mitt gnäll och ibland skäms jag över att hon får stå ut och lyssna på mig när hon själv inte gnäller, vilket i mina ögon hon verkligen har rätt till. Hon har liksom jag många barn och är så tålamodig och kärleksfull mot sina barn och mina med!
Hon är en förebild i mina ögon:)




Givetvis har jag många fler vänner och alla har sina egenskaper som jag uppskattar och värderar. Något alla har gemensamt är att de står ut med mig och alla mina brister
Jag älskar er alla även de jag inte har beskrivit och är tacksam över att ni finns i mitt liv!!!!

Kallt

Godmorgon! Sitter i soffan uppkrupen och dricker kaffekopp nummer två:) idag börjar KOMVUX, min sista termin sedan hoppas jag på lärarutbildningen. Vet ju att jag vill jobba med barn som har problem i skolan men lärarutbildningen känns som det är en bra grund var jag än kommer att hamna, 

Ja jag har önskat att det skulle frysa på lite ute, men detta blev en överdrift! 14 minus var inte nödvändigt!


Här hemma det fortfarande kaos, efter ommöbleringen och kommer fortsätta vara så åtminstone tills i morgon eftersom jag inte slutar skoldagen förren kl 20 :(

Men det känns bra, och jag tror att det kommer fungera bättre praktiskt nu. Men det får tiden utvisa😊
 Underbart att solen skiner och om det i te vore så hemskt kallt kunde jag och Clara gå ut och gå, men det blir inget av det. Clara tycker inte om kyla alls.


Nä vi stannar i soffan och myser istället!

Djupa tankar

Nu har jag blivit så där djup igen:) tänk att jag blir det lite då och då....




Jag är ganska säker på att jag är en bra förälder, MEN!!! Det finns så mycket man skulle kunna lösa på ett bättre sätt.
Jag skyller på att jag är trött eller är stressad, MEN ska barnen drabbas av att jag inte orkar? Det är absolut inte rättvist. Jag säger saker till dem jag ångrar, är alldeles för hård ibland. MEN  rättfärdigar det med att jag har slut på tålamod. Är man en bra förälder då?
 Alla gör fel och alla har brister och jag tror inte att det existerar perfekta föräldrar och att jag är en bra förälder, trots mina brister!




Mina stora barn säger ofta att jag är en bra mamma och det värmer och stärker mitt självförtroende!
MEN
Jag önskar att jag hade mer tålamod och ork!
Mycket MEN blir det!

Jag funderar mycket på vad det är som gör att man är en bra förälder och det finns nog inget enkelt svar på den frågan? Vad tror ni är det som gör någon till en bra mamma eller pappa?
Min teori är:
Närvarande
Förstående
Ger Närhet/ömhet 
Förlåtande
Prioriterar barnen

Jag orkar inte sova!

Jag orkar inte sova sa min lilla treåring när hon skulle lägga sig:)  Men det berodde nog mest på att det var första natten i nya rummet!

Clara är överlycklig över sitt nya lilla kryp in, detta rum är mindre än hälften av hennes förra:( men hon är nöjd! Forfarande är inte dörren målad och vi har hyllor och tavlor kvar att sätta upp, annars är det klart.






Hon och Milina har lekt hela kvällen sär inne och hennes leksaker blev helt plötsligt roliga igen.

Detta byte har inneburit många gånger upp och ner i trappan och det känns  i benen! Imorgon ska jag och Mirre fortsätta med hennes rum så karln somm jobbar natt får sova nån annanstans:)

Imorgon ska jag fixa naglar på mig och ägna lite tid till mig själv, det var på tok för länge sen sist. Ser ut som en skata! Har inte ens sminkat mig på 4 veckor. Men KOMVUX börjar på måndag så det är bäst att göra det bästa av vad jag har så jag inte skrämmer nån på måndag. Föresten kommer måndagar bli en plåga då jag börjar kl 8.10 och slutar kl 20.00!!!

Irriterande !!!!

Här sitter man och bloggar, lägger in bilder och så dör telefonen! Ja vad händer, allt jag gjort försvann:( så ett nytt nerkortat försök av vad jag redan gjort nyss kommer här!

Idag kom tapeten upp i Claras rum och bra blev det! Tapetserade även bakgrunden i en liten Billy bokhylla:) nästa steg är att korta ner hennes växa säng, inte så enkelt som man kan tro. Det kräver både borr och såg och sax:) den är ju av gamal modell!







Orken försvann och ommålning av dörren får vänta tills i morgon.

Istället har jag och Vornelia och Milina lite chips och läskmys framför bioduken och vi ser.....


Sista natten nu, sedan är jag ledig tills på fredag!

Zitas valpar bara växer och växer och nu börjar man se deras personligheter så snart kan man tinga bort dem till rätt typ av ägare :)



Kan det inte regna pengar?

Har så många planer på hur jag vill fixa rummen! Men det tar stopp pga , just det de där jävla pengarna! Underbart det skulle va att att ha pengar till sånt man vill göra! 




Pengar är inte allt! Bara när man inte har dem!!!

Det jag behöver just nu är nya garderober och ganska många, 6st 50cm, så om du har några hör av dig!!:)

Köper som mina nära och kära vet, helst begagnat ! En trofast som ser ut som en trapp skulle också behövas:)

Tyvärr hittar jag inte vad jag behöver på nätet, till vettigt pris så det är väl bara att bita i det sura äpplet och köpa nytt, när kulorna rullar in. Och det börjar bli bråttom då lilla Clara har listat ut hur man öppnar barngrinden och hon terroriserar sina systrar som åtminstone försöker sova!



Denna natt med snöslask ser jag inte fram emot att jobba, men lönen hägrar:)
Min man säger att det ser ut som jag meckar på nätterna!


Ja man ser var plåstret satt! Behöver plåstra om mig då nickelallergin blommat upp pga nycklarna. Önskar att jag kunde jobba med vantar, men det blir för varmt!

Imorgon blir det tapetsering:) och om bara möblerna jag behöver fanns skulle allt kunna vara ommöblerings klart till söndag. Väggarna i nya tv och lekrummet får vi fixa vid ett annat tillfälle för där inne ska det ev byggas ett litet föråd med:)

Titel?

Idag tar jag det lugnt! Ska väl lyssna på kroppen lite med:) vill så gärna börja tapetsera men det kan gubben och jag göra i morgon, efter jag vaknat. Tackade även nej till extra jobb:( tog ett par dagar men resten kan nån annan ta:)

Min lilla Linus har tillfälligt fått flytta till min syster yster :) det är för hans skull eftersom Bianca löper och jag vill inte att han stressar och går ner i vikt, nu när han äntligen har börjar öka ! Vi ska kastrera honom inom kort, för att slippa problem när damerna löper:)


Linus❤️

I bland så är det bara för härligt att se att även mina stora flickor faktiskt tycker om varann, trots allt tjafs och knabb som är vanligare än det som inträffade igår, de KRAMAS:)





Ljuspunkter i livet!!

Har även fixat med omval på KOMVUX! Skönt att det är min sista termin nu, ser fram emot att börja på lärarutbildning i höst! Så skönt att ta tag i saker som är svåra att få gjort av olika anledningar!!



Känner att jag skulle vilja ta ett glas vin, men det kanske inte är bra för magkatarren? Att minska på kaffet är så svårt och Gud vad sugen jag är!

Är så tacksam för mina stora flickor som hjälper mig med lite av varje här hemma. Det är guld värt!!!!




Har satt igång :)

Håhå full fart hela dagen! Har spraymålat om en gammal ful fågelbur, och det blev bättre!

Sedan har jag hunnit med allt tråkigt förarbete i Claras blivande rum, och målat de väggar som ska bli lila. Clara valde en lavendel lila lite grå lila. Dock inte så grå som det blev på fotona:)



Dörren måste målas vit med eftersom alla andra dörrar i huset är vita, få se om det blir morgondagens projekt :)

Första skoldagen är avklarad och utan större bekymmer, dock har de varit uppe i tak nivå hela eftermiddagen och det kommer nog dröja innan de somnar ikväll.

Det är så skönt att komma in i de vanliga rutinerna igen:)
Nu när jag med medicin kan kontrollera magsyran har jag mer energi än när jag mådde dåligt men borde väl ta det lugnt, men då blir rastlösheten enorm och startar ännu mer stress. Så min lösning är att jobba på,jobba undan det som går!





Fy och usch !!

Mår inte bra... Började i går kväll, magen brände och svullnade upp, illamående och rapig. Efter ett antal timmar slog det mig, magkatarr!
De var nog 11 år sedan sist. Men kanske inte så konstigt att den kommit tillbaka. Mitt liv är ju allt annat än lugnt just nu:) nattens jobb gick i slow motion och blev klar precis innan tiden gick ut...
Funderade faktiskt när det var som värst om man skulle bara lägga sig ner på gatan och skita i allt.

Innan nattens jobb i dag tas medicin mot magsyran så ska det nog gå bra:)

Dessutom stora planer igen, ommöblering=hela havet stormar:) 
Det är däremot bara kul. Clara och Micke och jag flyttar ner och Mirre och barnens tv och lekrum upp en våning:)

Lite ommålning och tapetsering och inköp av garderober är det spm krävs för att genomföra detta projekt!


Denna tapet plus lavendel färg är inköpt till Claras rum, kommer passa bra till hennes gamla möbler:)



Hon kommer att få ett litet rum men får ha lite av hennes leksaker i lekrummet på övervåningen:)



Perfekt liv!


Läste en artikel i Expressen. Som startade många tankar hos mig. 
http://www.expressen.se/kronikorer/mia-skaringer-lyckofasaden-tar-dod-pa-oss/

Men vet inte om jag tror att vi inte förstår och vet att ingens liv är perfekt! Att allt inte är rosenrött även om man är känd. Jag har aldrig trott att någon annans liv är perfekt, varken känna eller okända personer.

Behöver verkligen alla prata om allt skit som händer i ens liv för att man inte ska verka som man har ett plast liv? Något ouppnåeligt superlyckligt och perfekt?

Jag är lycklig och nöjd med mitt liv! Vill inte byta ut något eller ändra på nått! Just nu är mitt liv bra och jag är medveten om att allt är långt ifrån perfekt i andras ögon, men om jag inte skulle vara nöjd över något så är det ju upp till mig att göra vad jag kan för att det ska bli bättre! Gudarna ska veta att mitt liv och min familj har det svårt ibland, särskilt med mina unika små.. Men då är det ju upp till mig att försöka hitta en lösning! 




Att vara bitter över vad andra har, gör inte mig lyckligare!!!!

Inställningen till vad man kan förvänta sig av livet, är enligt mig nyckeln till lycka! Att ha orealistiska förväntningar gör bara att man blir besviken. Älskar ju klyschiga ordspråk och talesätt så här kommer ett till- man blir inte lyckligare än man gör sig:)

Nej mitt liv är inte perfekt och jag är inte heller det, inte mina barn heller och tyvärr inte min älskade man heller! Men i mina ögon har jag en familj, man och liv jag älskar och värdesätter och det gör mig lycklig!!!

Och om man läser min blogg så ser man nog klart att jag är inte perfekt och har heller inget behov av att andra ska tro så:)



Busfabriken

Nu är vi här! Gud vad tacksam jag är att Miranda och Nellie följde med! Jag har inte en chans att hänga med i klätterställningarna:)




När man bara går och tittar på barnen, så har man verkligen chansen att studera deras olikheter! Clara är mycket försiktig av sig, hon avskyr ruchekanor !
Dessutom är hon livrädd för elefanten som kommer lite då och då och hälsar på barnen. Så hon kan inte riktigt slappna av, i fall den kommer att dyka upp bakom ett hörn! Vi har samma problem på Kolmårdens djurpark, där finns Bamse och lille Skutt, eller som Clara säger lill dutt:)




Milina far som en iller och har absolut inga fysiska eller psykiska spärrar! Helt orädd och supersmidig. Här får hon verkligen fara fritt och bränna energi:)




Cornelia är den som är ansvarsfull, tar hand om och förutser faror. Hon är en mycket duktig storasyster och medlar och hjälper de andra:)




Här har jag verkligen insett att de är suveräna på att sammarbeta och ta hand om varandra, skönt att veta eftersom det inte alltid verkar så ,så är de rädda om varann och att syskonkärleken finns där!
Clara ville åka elbil, men så upptäckte de att det kostade 10 kr och det hade vi inte. Cornelia löste problemet direkt genom att Milina och hon knuffade runt Clara:) så stolt över mina smarta döttrar!




Lek och bus dag!

Ser fram emot dagens äventyr! Ska till busfabriken med fyra av mina fem döttrar och så en extra tonåring. Tonåringarna ställer upp och följer med eftersom jag absolut inte klarar av alla underliga ställningar kroppen måste utföra för att kunna hänga med barnen!

Jag har provat några gånger men kroppen säger ifrån tydligt så där måste jag inse min begränsning! Annars är det inte ofta den sabla värken stoppar mig från att göra sånt jag vill göra:)



Hittade en mycket gammal bild på de fyra, innan Clara föddes och jag tror att det är ca 5 år sedan den togs


Efter busfabriken har jag också lovat MC Donalds. Absolut inte min favorit:( men eftersom det i vår familj räknas till lyx( vi har inte råd att äta där så ofta) så är det något barnen uppskattar!


Den här är från 2012 :)

Bloggtips

Snälla, behöver hjälp med att hitta bloggar att följa! Mina krav på bloggen är att det inte vara handlar om kläder, sex, och att det som skrivs ska äkta, om vardagsliv, känslor, funderingar.
Har nu bara två bloggar jag tycker om att läsa, så ge mig tips på fler!



Dvala

Har inte kunnat vaknat idag, på riktigt känns som om jag går i sömnen! Kan ju bero på det urtrista vädret...

Nu känner jag att jag längtar till att vår vardag ska börja igen, skola , frita och allt annat. Att få tillbaka rutinerna och lite struktur på livet. Det här lovet har varit lite upp och ner, mest upp. Då syftar jag på energinivån. Uppspelta barn som haft svårt att sova. Har fått lite tips på att få dem avslappnade och ska prova. Allt och alla tips är värda att prova!

Bianca fick sig en klippning idag:) snygg blev hon, med kort afro. Lite kort på
Huvudet men nödvändigt då det va tovit

Tur att mina barn har energi i alla fall:)

Nu ligger jag propomätt på soffan och jäser....

Andras bloggar

Har tittat runt lite på vad andra skriver om på deras bloggar. Självklart är det mycket varierat. Men om man är ung, tonåring, verkar mode, shopping och sex vara det som man vill dela med sig av till andra. Vet inte hur genomtänkt det är de skriver om, men vissa saker skulle jag aldrig skriva om. Självklart ska man själv få avgöra om vad och hur mycket man vill berätta om sitt liv. Men vet inte om dessa 16 åringar förstår vad detta kan innebära för dem i framtiden!  

Självklart får man många läsare om man skriver och lägger ut sexiga, halvnakna bilder på sig själv. Men är det värt hög statistik om konsekvenserna blir höga i framtiden? Ja jag vet att i tonåren tänker man inte som när man är vuxen och att man tror sig veta bäst. Men när man förstår innebörden av sitt agerande på nätet, är det redan försent.

Paradise hotel är också lite samma sak. Undrar om de tycker det är kul när deras barn i framtiden får se sina föräldrar ha sex, bli redlösa och beter sig som första klass bimbos eller svin? Jag förstår att längtan till att bli känd är stor och att vissa kan göra vad som helst för fem minuter i rampljuset, men är det värt det?

Jag lämnar ut mycket av mina känslor och fakta om mitt liv, och det är ett mycket medvetet val jag gör när jag väljer om vad jag ska skriva. Jag tycker att det är jättekul när någon tar av sin tid för att läsa det jag skrivit

Kärlek, humor och livsvärderingar !

Det är verkligen de små sakerna som får mig att inse hur lyckligt lottad jag är! Visst jag har mina dalar, men mitt i allt elände finns även då de underbara små saker dom får mig att bli varm i kroppen!

Bara att se hur min knasiga familj myser i soffan, eller när syskonen hjälper varann. Det är för mig värt så mycket mer än stora planerade handlingar. Min man är mycket, dock inte speciellt romantisk. Men han kan ju inte vara allt:). Men alla spontana kramar och komplimanger väger upp för uteblivna överaskningar!



Fick ett par minuter över medan jag drack kaffe! Vilket resulterade i denna oerhört välkomponerade dikt! ;)


Ja lite vardags humor måste få finnas för att orka med allt negativt. De sista dagarna har dock inte innehållit så många konflikter och jag känner faktiskt lite ro i själen :) det händer inte ofta!
Livskvalité är så olika för alla. Resor, restaurangbesök och shopping verkar vara högt på mångas listor. Det ligger långt ner på min! Att få vara med mina barn och äta god mat, umgås med mina vänner och inte ha för ont är livskvalité för mig!



Lördag igen:)

Har hela soffan full av barn och hundar:) de ser på Monsters inc på bioduken och äter kladdkaka med grädde. Är det lördag så är det! Cornelia bakar kladdkakor på löpande band, denna gång med krossade polkagrisar och det blev jättegott!!




Snart kommer våra underbara vänner från Tolskepp och vi ska ha en grillkväll så här i januari:)
Bäst att börja fixa spetten och förbereda resten. Men först kaffe!!!

Julen är borta!

Idag hann jag äntligen att städa ut julen, bytt gardiner och hunnit med den vanliga fredagsstädningen:) tar nu ett glas vitt efter hemmagjorda hamburgare. 
Väntar på att gubben ska komma hem efter jobbet. Hinner se honom en stund innan jag ska iväg och jobba igen. Men är ju ledig i två nätter sen:)


Före städning...
Efter städning:)



 Känns då skönt att vara klar:)

Kallt!

Denna natten var absolut inte rolig att jobba! Det regnade hela tiden, trots regnkläder var jag iskall när jag kröp ner i sängen.

Dagarna vara rusar fram och att få allt gjort verkar hopplöst! Dessutom kommer jag på mer och mer saker jag vill göra:)


Efter den här natten längtar jag verkligen efter sommaren! Så här kommer lite sommarminnen :)





Bara för att, så ska vi ha en grillkväll i morgon:) sommaren kommer inte fortare för det men men. Är så sugen på grillat!

Tomhet och trötthet.

Ibland känner jag mig bara helt tom. Som om kroppen och knoppen inte vill vara med längre. Samtidigt river rastlösheten i mig och jag vill så mycket. Ångest över att inte hinna allt jag tänkt och vill göra.




Det är ofta jag känner i kroppen raka motsatsen till vad hjärnan säger. Svårt att förklara, med logiskt förstår jag att det är inte möjligt att orka eller hinna allt jag vill. Samtidigt känner jag mig inte nöjd förrän allt är klart.

Idag har jag sytt gardiner till två fönster, så jag förhoppningsvis kan byta gardiner i morgon. Tyvärr fanns inte ork eller lust att gå till simhallen idag och vi skjuter på det tills nästa vecka...




Ska dricka lite glögg nu med mörk chocklad till:) och ladda inför nattens jobb! så hoppas jag att jag får en energi kick och hinner med massor i morgon!

Julen är slut

Funderar på att Jula ut:) skulle nog kunna stå ut ett tag till men eftersom jag köpt nya gardiner så är jag extra sugen på att ta bort julen för den här gången. Visst är det mysigt med belysningen och de mörkröda gardinerna. Men nu går vi mot ljusare tider och vill släppa in det lilla dagsljus som finns





Måste dock sy gardiner till två av de fem fönster som jag har i kök/vardagsrum ( öppen planlösning )
Det var det som hindrade mig idag från att sätta igång:)

Känner med att ett besök i simhallen med flickorna skulle passa i morgon, så om jag hinner kanske symaskinen kommer fram!

Våra valpar växer, och snart är de fyra veckor!


Det här är Snö!


Och det här är Storm, de föddes ganska dramatiskt under snöstormen Svens framfart!

Underbara barn :)

Mina barn är underbara allihopa! Var och en på sitt sätt och jag älskar dem alla lika mycket! Nu är det sagt och här kommer inte lika positiva känslor när det gäller att vara förälder...

När jag hade fått min första dotter , nu 19 år sedan. Trodde jag aldrig att det var möjligt att älska någon så mycket. Men nu började problemen, något jag aldrig kunnat föreställa mig. Eftersom jag själv var ett extremt öronbarn och allergisk så var jag beredd på att även mina barn kunde vara det. Men att ett barn kan tappa hungerkänslan hade jag aldrig hört talas om! Detta hände när hon var ca 4 mån. En halv dl utpumpad bröstmjölk per dag var allt jag fick henne att äta. Jag spenderade dagarna i 2 mån på barnkliniken och fick hjälp att lära henne äta. Att hon dessutom led av kaskadkräkningar gjorde det inte lättare.


Jag och Matilda

Sen kom barn nummer två:) hon grät och grät, otröstligt. Vid 1 1/2 började hon få diarré och gick ner nästan 2 kg på 2 veckor! På barnkliniken misstänkte de glutenintolerans men det visade sig att hon saknade tarmludd och kunde inte bryta ner laktos och mjölkprotein.
Vid 3 års ålder upptäcktes det att hon inte hörde bra och efter första operationen så upptäckte hon att det var ljud på tv. Hennes tal blev på grund av detta försenat. Nu när hon är tonåring ska hon utredas för ev diagnos.

Nästa tjej sov jämt lugn och trygg, men grovmotoriken var sen och nu började vi misstänka att det med hennes rutinbehov kunde bero på något! Hon utreds nu på NP teamet.

Nästa tjej grät konstant! Var aldrig nöjd och krävde ingen sömn, så min man och jag fick försöka sova i skift för att orka med vardagen. Hon är fortfarande mycket aktiv och sover mycket lite eller mycket dåligt. Hon har också jättesvårt att somna, det tar normalt 2 timmar upp till fem, för henne att slockna!

Sista tjejen har bara glidit genom spädbarns tiden och är så där jätte underbart, normalt supertrotsig! Och testar mamma och pappas alla gränser!


Nej det är inte bara en dans på rosor när det gäller barn och det hade jag nog inte trott heller men inland känns det lite övermäktigt med barn med så många problem, jag har bara nämnt några saker från deras första tid. Det finns så mycket mer.....
Men vad vore mitt liv utan dem och jag vill inte byta bort dem mot helt normala barn! Mitt liv och min mening med livet är mina barn:)

Nya året

Ja då är det ett nytt år och det känns inte ett dugg annorlunda mot igår:) möjligtvis mycket mättare... Mina föräldrar och svärmor och Matilda och Sean ( hennes pojkvän, tror jag ) har ätit tre rätters här hos mig. Började med maten kl 11 efter ha sovit 5 timmar efter jobbet. I morgon börjar gubben kl 5 så han har redan lagt sig:) 

Clara tyckte att fyrverkerierna var otäcka och det smäller än ute. Små flickorna släppte upp lyktor, en var. Inga fyrverkerier för oss av flera olika anledningar:)

Nu sitter jag ensam i soffan och tittar på tv, imse vimse spindel. Har tagit en bit fransk chokladtårta med vispgrädde och jordgubbar med. Det blev ju kvar an efterrätten. Och nån måste ju offra sig!!!



blomskaos.blogg.se

För att försöka ordna reda i mitt kaos, både i huvudet och vardagslivet, kommer jag dela med mig av mina tankar och mitt liv. Här är aldrig tyst och långtråkigt med mina 5 döttrar och 4 hundar och alla andra husdjur, händer alltid något!

RSS 2.0